web analytics

Afscheidsconcerten Liesbeth List in Carré

De week van Liesbeth List
Geschreven door Daan Bartels in opdracht van Het Parool, voor de PS van de Week van zaterdag 10 maart 2012

Dit is de week van Liesbeth List (70). Donderdag geeft de gevierde chansonnière het eerste van twee afscheidsconcerten in Koninklijk Theater Carré. Daarnaast doet ze ook nog een avondje Paradiso, met Ali B.

Twee avonden in een vol Carré, maakt dat u nog trots?
“Enorm! Vier dagen na de première in Den Haag was het slotconcert in Carré al helemaal uitverkocht. We hebben gejuicht, want wie verwacht dat nou in deze tijd? Nu geven we donderdag een extra concert. Samen met mijn band breng ik een overzicht van de bekendste en meest indrukwekkende liederen die voor mij geschreven zijn. Brel komt aan bod natuurlijk, maar ik zing ook werk van Maarten Peters en Frank Boeijen.”

In januari meldde u dat het wel mooi geweest is. Waarom neemt u afscheid?
“Het idee te stoppen met het geven van grote concerten begon vorm te krijgen toen ik de laatste voorstellingen speelde van Piaf, De Musical. Op tournee zijn is erg intensief, weet je. Om twee uur ’s middags stap je in de auto en je ziet die dagen niets meer dan alleen snelwegen en theaterzalen. Het gewone leven ontgaat je dan en je weet eigenlijk niet zo goed meer wat er verder in de wereld gebeurt. En ja, het is een mooi vak, waar ik erg van kan genieten, maar ik heb ook een privéleven. Na 45 jaar onophoudelijk optreden in Nederland en Vlaanderen, wil ik daar wat meer tijd aan besteden, al komen er ook altijd weer nieuwe dingen op mijn pad.”

Betekent dat laatste dat we nog niet van u af zijn?
“Exactement! Ik heb altijd geroepen dat ik doorga tot ik honderdtwintig ben. Maar als ik niet een beetje minder en afbouw, dan haal ik dat niet. Ik vind het heerlijk om te zingen of om me ergens voor in te zetten, zoals laatst voor de komst van Metrostation Ramses Shaffy. Ik wil voluit leven en laat alles op me afkomen. De dingen die ik interessant vind, grijp ik beet en tegen andere dingen zeg ik nee. Zo mag ik tijdens de dodenherdenking op 4 mei de Mauthausencycles van Mikis Theodorakis zingen op een plein in Haarlem. Dat soort dingen blijf ik graag doen.”

En een gastoptreden bij Ali B ziet u ook wel zitten?
“Ja, wat denk je… Afgelopen maand kwamen Ali B en rapper Sticks bij mij op bezoek voor het televisieprogramma Ali B Op Volle Toeren. Zij hebben een bewerking gemaakt van Pastorale en ik heb ook een nieuw lied gezongen. Dinsdag treden alle artiesten die hebben meegewerkt aan de serie samen op in Paradiso. Zoiets is geweldig om aan mee te doen. En ook wéér uitverkocht!”

Hoe ziet uw dag eruit als u niet hoeft op te treden?
“Het liefst ga ik zo’n dag de deur niet uit. Vaak moet ik op vrije dagen veel schade inhalen. Er wachten altijd mails en brieven, die ik nog niet beantwoord heb en ook het huis moet een beetje op orde gebracht worden. Totdat mijn dochter Elisah belt met de vraag of ik tijd heb om op Lilah te passen, mijn kleindochter. Dan zeg ik meteen ja en moeten alle andere zaken alsnog wachten.”

Wat is het mooiste van oma zijn?
“Zo’n kindje in de buurt, dat is groot geluk. Anderhalf is ze nu. Als ze speelt en haar eigen gang gaat, kan ik uren naar haar kijken. Dan zie ik hoe ze zichzelf ontwikkelt en iedere keer een stapje verder is. Het is een wonder van de natuur; erg fascinerend! Maar komende dagen staan er alleen optredens op het programma. Dit is echt een drukke week.”

Vanuit Hilversum keerde u een paar jaar geleden terug naar Amsterdam. Hoe bevalt uw nieuwe stek?
“Heel goed, want ik ben van origine toch een stadsmens. Dat heb ik meegekregen van mijn biologische ouders. De familie van mijn moeder komt uit Rotterdam en die van mijn vader uit Amsterdam. Vanuit het appartement waar mijn man en ik nu wonen in Noord, hebben we een fantastisch uitzicht over het IJ en ligt de hele stad letterlijk aan onze voeten. Theaters, musea en alles wat je nodig hebt, is in de stad dichtbij en je kunt er ook zo heerlijk anoniem zijn.”

De voorstelling 70 jaar Liesbeth is op donderdag 15 en dinsdag 20 maart te zien in Koninklijk Theater Carré. Het Concert Zonder Naam van Ali B en diverse artiesten vindt plaats op dinsdag 13 maart in Paradiso.


Advertenties

Contact

Daan Bartels & Het Lied
Borneostraat 34-D
1094 CL Amsterdam
 
daan.bartels@hetlied.nl
www.daanbartels.nl

 
KvK 52 427 412
BTW NL195 980 232 B01
REK.NR (IBAN) NL70 TRIO 0254 775 098

Met dank aan

Deze site komt tot stand dankzij de vriendelijke medewerking van Jøran van Liempt van YOU’RE ON! (vormgeving en webhosting), Siebe Palmen (liedanalyses), Jaap Reedijk (fotografie), Hanneke van Dijk, Conny Bartels en Michiel Zwiers (tekstredactie op interviews), Koen van 't Hart, vele tipgevers en supporters!
 
Met speciale dank aan de Vrienden van Vijverberg.

Het Lied © 2010 - 2014

het Lied